Gyakori kérdések

NaMire jó a télikert?

 

A legkönnyebben akkor tud elképzelni egy télikertet otthonában, ha felteszi magának a következő kérdéseket:

 

 • szereti, ha a reggeli napfény sugarai megsimogatják lakásában, amely azután feltölti egész napra való pozitív energiával?
 • kedveli a világos tereket, a természetes nappali fényt és a levegős lakást?
 • szeretné családját, vendégeit vagy ismerőseit egy rendkívüli légkörrel rendelkező helyiségben üdvözölni, közben jó bort iszogatni és az éjszakába nyúló beszélgetések alatt az átlátszó mennyezeten keresztül figyelni a csillagos eget?


Az ilyen és ehhez hasonló vágyakat biztosítja a Techcon-Sk s.r.o. által szakszerűen megépített télikert.


“A télikert harmóniát képez a fény és a tér között. Egy különleges légkörrel rendelkező helyiség, ahol nemcsak természetközel érezheti magát, hanem ami otthonának központja is.”

 


 

Milyen télikertet válasszak?

 

Mielőtt döntene, milyen télikertet szeretne, segítünk pár kérdésre választ adni.

Főbb szempontok:

 • télikert kihasználása, annak funkciója,
 • típus szerint felhasznált anyagok,
 • télikert égtájak szerinti elhelyezkedése.

Használat szerint megkülönböztetünk lakható télikerteket, melyek szerves részét képezik a lakásnak és mediterrán körülményeket biztosítanak kedvenc növényei számára.

Cégünk a télikert tervezésekor további fontos tényezőkre ügyel, ilyen például a házat jellemző dizájn, a homlokzaton és nyílászárókon használt színek és formák. A dizájn elemek megfigyelésével az utólagosan hozzáépített télikertekkel harmonikusan és ízlésesen igazodunk a házhoz.

 


 

Miszerint dönteni: gyártó vagy rendszer?

Mivel a télikertet általában egyszer kell megvenni és körülbelül 20-30 vagy több évig fogja használni, nagyon fontos a helyes döntés.

A helyes választás tehát az ULTRAFRAME tetörendszer

A télikert minden egyes részét a mérnökök konkrétan fejlesztették ki az adott télikert kivitelezéséhez tekintettel a statikai számításokra és a csomópontokra. Megfigyelték és előtérbe helyezték az egyszerű szerelést, statikát, esztétikus kinézetet, dizájnt, szellőzést, mikro ventillációt, vízhatlanságot, kiegészítőket és a garanciát is. Ezen nézőpontok összegzését képviseli az Ultraframe rendszer.

 


 

Milyen anyagból készül a kihasználható télikert?

A működőképes télikert különböző anyagokból készülhet.

Az alapanyagok lehetnek fa, műanyag (PVC), megszakított hőhíddal rendelkező alumínium és alumínium, ill. fa kombinációja.

Választáskor előtérbe kell helyezni, hogy milyen célt fog szolgálni a télikert, miből van az ablakok és nyílászárók anyaga, azok színe és természetesen az árról sem nem szabad megfeledkezni.

A megnevezett anyagok főként a télikert oldalfalának kiválasztásakor fontosak.

Az általunk kivitelezett télikerteknek minden esetben Ultraframe PVC borítású alumínium tetőszerkezetük van.

Ez a tetőrendszer nem igényel semmilyen extra karbantartást és könnyen tisztítható.

Lehetséges a profilok fóliázása is – szín és fa utánzatok széles választéka áll rendelkezésre.

Kitűnő hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik és árban is megfizethető.

 


 

Milyen hőmérséklet van a télikertben?

Az eddigi ismeretek alapján:

A nagy, üvegezett felületekkel rendelkező télikert a nap által gyorsabban átmelegszik és a kinti hideg által gyorsabban kihűl, mint egy szabványos lakóház. Ezért cégünk, mivel teljes értékű télikertet kínál, nem feledkezik meg a mérések által igazolt tényezőkről.

Ebből a szempontból két pont fontos: a tető és az oldalfalak.

A célok a köv. lehetnek:

 • Nyáron ne legyen meleg: – megoldás: tető árnyékolása – egy jó üveg, ami napfény elleni védőképességgel rendelkezik. Erre a célra lett kifejlesztve egy különleges polikarbonát, ami jó hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik és szellőzik az oldalfalon levő ablakok által.
 • Télen ne fázzon a télikertben: – megoldása: optimálisan megtervezett fűtés. Az oldalfalak minőségi üvegezéssel legyenek ellátva.

 

“A jól megtervezett télikert egész évben teljes értékű lakótérként használható, természetközeli érzést nyújt, amilyent sokan szeretnének otthonukban.”

 


 

Miért fontos a szellőzés?

Ha ön télikertbe való beruházáson gondolkodik és ezeket a sorokat olvassa, fő kérdése nem az lesz, hogy kell-e szellőztetni a télikertet vagy sem. Természetesen mindenki ügyel az oldalfalak általi nyithatóságra, ill. szellőzésre, ha ezt az idő megengedi. Tapasztalt szakemberekként célunk rámutatni arra, mi történhet akkor, ha a télikert nem szellőzik.
A cégek többsége büszke arra, hogy az általuk kivitelezett télikert hermetikusan zárt és nem csurog be! Sajnos azonban ennél rosszabbat már nem is tehetnének a tulajdonossal. Mivel a télikertben általában növények vannak és gyakoriak a kis szökőkutak is, ezért megtörténhet, hogy a kinti hideg levegő találkozik a belső, meleg levegővel és fennáll a nagyobb nedvesség lecsapódásának veszélye. Ez azonnal a penészgombák megjelenését okozza.

Az általunk kínált megoldás egy komplex rendszer, ami beépített szellőző nyílásokkal rendelkezik. Az angol Ultraframe vállalat 25 évvel ezelőtt megtervezte és védjegyeztette tetőrendszerét, melynek használatával a télikert akkor is szellőzik, ha zárva van. Ennek köszönhetően 60% relatív páratartalomig megelőzzük a párásodást és penészedést. Cégünk ennek a rendszernek képviselője Szlovákiában és sok elégedett ügyféllel rendelkezünk.

 


 

Mit jelent a lakható télikert?

A jól megtervezett lakható télikertekre jellemzőek a nagy, nyitható, üveges lapokkal ellátott oldalfalak, melyeken szilárdan rögzített szellőzőnyílások és biztonsági üveggel vagy polikarbonáttal ellátott tetőszerkezet van rögzítve.

A télikert minden évszakban teljesértékű lakótérként használható, fűthető, árnyékolható, egy természetközeli exkluzív jellegű kis “ékszerdoboz”.

 


 

Mennyibe kerül a télikert?

A télikert ára mindig annak formájától, oldalsó nyílászárók betétjének típusaitól és azok anyagától függ. Az árat nem táblázat szerint adjuk, hanem minden egyes télikertet egyénileg, a helyszínen levő bemérés után az Ön egyes elképzelései és tételei szerint számítjuk ki.

A jól megtervezett télikert ideális méretben és műszaki elemekkel olyan árkategóriában mozog, mint egy hasonló paraméterekkel rendelkező új családi ház (m2). A különbség az, hogy a télikert egy exkluzív összhatást nyújt a luxus lakhely komfortérzésével együtt.

 


 

Melyik céget válasszam a télikert megépítésére?

A télikert piacát ismerve ez a kérdés gyakran felmerül ügyfeleink körében. Tapasztalataink alapján igyekszünk segítséget és tanácsot adni, mivel célunk, hogy az ügyfél helyes kritériumok alapján döntsön még akkor is, ha később más kivitelezőt választ. Szlovákiában nagyon sok cég kínál télikertet, ezek a vállalkozások azonban nem szerelnek napi szinten télikerteket és sokkal kisebb tapasztalattal rendelkeznek, mint azok, akik csakis ezen a területen működnek. Cégünk 2005-től van jelen a piacon, és ez alatt az idő alatt összehasonlíthatatlanul több tapasztalatot és ismeretet szereztünk.

Döntéshozatalkor fontos átgondolni a köv. kritériumokat:

 • milyen rendszerrel dolgozik az adott cég? Nagy figyelmet kell szentelni az oldalfalaknak és a tetőnek. A tetőt tilos ablakprofilokból gyártani! (nincsenek erre tervezve)
 • A minőségi tetőrendszer felel meg a nemzetközi szabványoknak, részletekig kidolgozott csomópontokkal rendelkezik, télikertek fedésére lett kifejlesztve és kipróbálva. Jellemzi a könnyű szerelés, többfokozatú vízelzárás és különböző megterhelésekhez való alkalmazkodás.
 • Tervezés? A télikertet lakótérként kell értelmezni! Kérje ki a tervezeti dokumentációt és a statikai számításokat (?). Jól át kell gondolni a megfelelő kivitelezést, mivel több tonna üveg és hó lesz a feje fölött!
 • Referenciák? Az adott cégtől kérjen referenciákat, de vigyázat! A gyártók fényképei nem minősülnek a képviselő cég referenciájaként, mivel megtörténhet, hogy télikertjét először fogják szerelni – bárminemű tapasztalat nélkül! A mi weboldalunkon feltüntetett referenciák kizárólagosan az általunk kivitelezett munkát képviselik, amiről saját szemével is meggyőződhet. Cégünk nem büszkélkedik más kivitelezők munkájával!
 • Garancia? Olyan céget válasszon, aki már hosszabb ideje a piacon van, és elegendő tapasztalattal rendelkezik!
 • Jó ár – nagy engedmény? Ez a legnagyobb csalás! Minőséget nem lehet alacsony áron kínálni!

 


 

Polikarbonát vagy üveg?

A télikertek oldalfalai esetében minden esetben kettes vagy hármas rétegű üveget használjunk, ami természetes hőszigetelő. Ha szép télikertet szeretne, ez a kérdés csakis a tetőszerkezetet érinti. A télikertek profi rendszere úgy van megtervezve, hogy betétként különböző típusú üveget vagy különböző vastagságú polikarbonátot lehessen használni.

A lenti táblázatban összehasonlítjuk a két terméket azok kihasználhatósága és a megrendelő szempontjából.

ÜvegPolikarbonát
Súlya:kedzett+biztonsági termoüveg (6+12+33.1),   33,2kg/m233,2kg/m2 Vastagsága 25mm, 5kamrás, 3,2kg/m2
Törésellenállás:nagy ellenállóképesség (6mm-es edzett üveg)nagy ellenállás (rugalmas)
Átlátszóság:átlátszó, színüveg,nem torzítószínüveg, de nem látszik át (csak a körvonalak láthatóak)
Szín:átlátszó zöld, kék vagy füstös színezettelszínüveg, fehér,bronz,ezüst (napfény ellen védő)
Élettartam:örökösidővel elöregszik, könnyen karcolódik
Hangszigetelés:elfogadható (Rw=min.40dB), esőbe csendeselfogadható (Rw=20-25dB), esőben hangosabb
Hőszigetelés:jó, 24mm-es üveg szerkezete: U=1,1 W/m2Kjó, 24mm-es vastagság: U=1,37 W/m2K
Napfény elleni védelem:kiváló minőség, kínálatunkban található napfényvédelem elleni üveg isezüst (ellenáll a napfénynek), a kamrákban azonban a levegő átmelegszik (létezik olyan, amely visszaveri a sugárzás 80%-át)
Ár:drága, (szerkezet, napfény elleni védelem, öntisztító…)Olcsóbb kivitelezés (alapkínálat)
Használatból adódó visszajelzések:nagyon pozitívkülönböző